Je mag weer kiezen!

Het is al weer een flink aantal jaren geleden dat het stelsel van sociale verzekeringen op de schop is gegaan. Veel werkgevers zijn inmiddels gewend aan de keuzes die zij kunnen maken om eigen risicodrager te worden voor de WGA en sinds een paar jaar voor de Ziektewet. Los van premievoordelen kan het privaat verzekeren van de WGA en eventueel Ziektewet belangrijke voordelen opleveren op het gebeid van re-integratie en begeleiding van zieke werknemers. De private markt scoort op dit vlak aantoonbaar beter dan het UWV.

Per 1 januari 2017 wordt er weer een ingrijpende wijziging doorgevoerd die opnieuw een keuze moment betekent voor werkgevers. Vanaf deze datum kun je namelijk niet alleen de WGA voor vaste werknemers privaat verzekeren, maar ook de WGA voor flex werknemers kan vanaf dat moment privaat verzekerd worden.

In het verleden was het vrij gebruikelijk om bij ziekte van een tijdelijke kracht het contract niet te verlengen, deze personen vielen dan toch in de ziektewet en de werkgever had er verder geen omkijken naar. Die tijd is voorbij, ook voor flexwerknemers ben je voortaan zowel in de periode van ziekte als in de periode van arbeidsongeschiktheid re-integratieplichtig. Je bent dus zowel voor je vaste- als voor je flex werknemers 12 jaar verantwoordelijk.

Wat deze wijziging voor jouw bedrijf betekent en welke premieconsequenties e.e.a. heeft onderzoeken wij graag voor u. Je hebt nog wel even tijd om te beslissen, maar uiterlijk 1 oktober 2016 moet de keuze gemaakt zijn, anders kun je pas per 1 juli 2017 opnieuw besluiten om je risico’s privaat te gaan verzekeren.